Duiken met scleralenzen
Het Diving Safety Laboratory (DSL) van Divers Alert Network Europe (DAN Europe) heeft een onderzoeksproject opgestart dat de veiligheid en het comfort van duiken met scleralenzen wil nagaan. Het gebruik van zachte, wegwerpbare daglenzen wordt tegenwoordig als de eerste keuze beschouwd voor duikers, maar er is nog maar heel weinig onderzoek verricht naar duiken met scleralenzen.
Zuurstofdoorlatende scleralenzen worden tegenwoordig wereldwijd meer en meer gebruikt. Andere benamingen zijn “sclerale contactlens” of “oog-oppervlak prothese”. Een scleralens is een grote, vormstabiele contactlens die op de sclera (het wit van het oog) rust en de cornea (het hoornvlies) overbrugt. Scleralenzen worden voorgeschreven voor een aantal specifieke oogaandoeningen, zoals keratoconus, onregelmatigheden in het oppervlak van de cornea of heel dunne, fragiele cornea’s.
Meestal wordt personen met keratoconus of onregelmatige vormafwijkingen van het hoornvlies afgeraden om te duiken, omwille van het (theoretische) risico op oogletsel dat zou kunnen optreden bij een eventuele maskersqueeze. Er zijn echter duikers met deze oogaandoeningen (het exacte aantal is onbekend) die blijkbaar zonder al te veel problemen duiken met gebruik van scleralenzen.
Er is veel onderzoek verricht naar het gebruik en de veiligheid van dit type contactlenzen, echter niet naar hoe deze lenzen zich gedragen bij scubaduiken. Indien er geen belangrijke problemen zijn, zou het gebruik van scleralenzen voor mensen met dit soort oogaandoeningen een veilige en comfortabele manier kunnen zijn om van de onderwaterwereld te genieten. Voor dit onderzoek vragen we personen die scleralenzen dragen tijdens het duiken, een korte vragenlijst in te vullen over hun ervaringen met het gebruik van deze lenzen. Het doel van deze vragenlijst is om gegevens te verzamelen over deze ervaringen, zodat eventuele aanbevelingen gebaseerd kunnen worden op feiten en niet louter op theoretische overwegingen.
Uw antwoorden worden op anonieme wijze geregistreerd; we vragen u enkel zich te registreren en/of uw DAN lidmaatschap nummer op te geven om dubbele registratie te voorkomen. We vragen enkele persoonlijke gegevens zoals leeftijd, geslacht en duik-ervaring, maar er zal geen directe link zijn tussen die gegevens en uw persoonlijke identificatiegegevens. Door het invullen van de vragenlijst geeft u ons toestemming om de antwoorden te gebruiken voor statistische verwerking.