• St. Annastraat 93
  • 6524 EJ Nijmegen
  • 088 900 80 80
  • Lettergrootte

Leeslenzen

Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken… het kijken op korte afstand wordt moeilijker. Dit komt doordat de ooglens geleidelijk aan minder soepel wordt en zich daardoor minder goed kan instellen op voorwerpen dichtbij. Als u problemen krijgt met lezen of computerwerk dan kan het zijn dat u een leescorrectie nodig heeft. Dit kan verholpen worden met een bril, maar ook met contactlenzen. Deze lenzen worden in de volksmond leeslenzen genoemd.

Leeslenzen zijn leverbaar in:

Soorten leeslenzen

Multifocale contactlenzen

Wat zijn multifocale lenzen? Multifocale lenzen zijn contactlenzen met een sterkte voor veraf, dichtbij en daar tussen in, onder andere voor mensen die veel achter de computer zitten. Deze lenzen hebben een geleidelijke overgang van de afstandsterkte naar de leessterkte. Over het algemeen zit de afstandsterkte in het midden van de lens en rondom aan de buitenrand zit de leessterkte. Dit wordt ook andersom toegepast. Het voordeel is dat mensen met leesproblemen geen leesbril meer nodig hebben naast hun lenzen; de leesbril is als het ware ingebouwd in de lens.

Bifocale lenzen

Bifocale contactlenzen zijn, net als multifocale lenzen, lenzen met zowel een sterkte voor veraf als voor dichtbij. Bifocale lenzen hebben echter twee aparte zones in de lens in plaats van een geleidelijk verloop van de afstandssterkte naar de leessterkte. Bifocale lenzen hebben dus geen tussen-sterkte. Aan de bovenzijde is de verte-sterkte aanwezig, terwijl de leessterkte zich aan de onderzijde van de lens bevindt. Om ervoor te zorgen dat het leesdeel onderin blijft zitten, wordt de lens aan de onderzijde iets verdikt/verzwaard zodat de lens niet zal ronddraaien in het oog.

Monovisie

Naast het gebruik van multifocale of bifocale lenzen, bestaat ook nog de optie voor monovisie. Hierbij wordt in het ene oog een lens gedragen om veraf scherp te zien en wordt in het andere oog een lens gedragen waarmee van dichtbij goed kan worden gezien. De hersenen kiezen automatisch wanneer welk oog gebruikt moet worden.

Kosten leeslenzen

Bifocale lenzen en multifocale lenzen zijn duurder dan gewone lenzen. Omdat er veel mogelijkheden zijn en het aanmeten maatwerk is, is een exacte prijsopgave pas te geven na een oogmeting en informatiegesprek. De kosten van deze oogmeting en het informatiegesprek vindt u in de prijslijst. Lenzen voor monovisie zijn net zo duur als reguliere lenzen.

Mocht u onverhoopt niet tevreden zijn over het maximaal haalbare resultaat van uw leeslenzen, dan kunt u bij de nacontrole uw lenzen inleveren. U krijgt dan het bedrag wat u voor de lenzen betaald heeft volledig terug. De aanmeetkosten die gemaakt zijn voor het onderzoek en het aanmeten van de lenzen worden niet terugbetaald.

Contact

Bent u geïnteresseerd in het dragen van leeslenzen? Neemt u dan contact met ons op voor het plannen van een vrijblijvende passing.