Piggy-back wordt voornamelijk toegepast bij keratoconus. Als de top van de keratoconus licht geprikkeld raakt door de harde lens, kan een zachte lens onder de harde lens geplaatst worden om de prikkeling tegen te gaan. Deze combinatie wordt piggy-back genoemd.
Als de top van de keratoconus toch gevoelig blijft, dan zijn er mogelijkheden om lenzen aan te meten die geen contact maken met het hoornvlies maar rusten op het gevoelloze oogwit, ook wel sclera genoemd. Voorbeelden hiervan zijn de hybride lens en de scleralens.
De hybride lens is een doorontwikkeling van het piggy-back systeem; het is een zachte lens met in het centrum een harde lens. De hybride lens heeft als voordeel dat de zachte lens dient als basis, waarbij de harde lens in het midden iets wordt opgetild. Hierdoor wordt er geen contact meer gemaakt met de keratoconus. Het zachte deel van de lens is wat steviger en ligt gedeeltelijk op het hoornvlies en gedeeltelijk op de sclera. Voorwaarde bij deze lens is dat het oog niet te droog mag zijn, omdat dan prikkeling kan ontstaan aan de rand van het hoornvlies.