• St. Annastraat 93
  • 6524 EJ Nijmegen
  • 088 900 80 80
  • Lettergrootte

Scleralenzen

Een scleralens is een hoedvormige lens met een diameter van gemiddeld 20 mm. De diameter is afhankelijk van de diameter van het hoornvlies en van de medische indicatie. Scleralenzen steunen niet op het gevoelige hoornvlies, zoals de kleinere lenzen, maar op de externe sclera, het oogwit. Eigenlijk is het principe al heel oud. De eerste scleralens dateert al uit 1888 en sinds die tijd hebben scleralenzen een enorme ontwikkeling doorgemaakt; zo werd de scleralens eerst gemaakt uit glas, maar tegenwoordig uit hoog zuurstofdoorlatende materialen.

Dankzij de moderne productietechnieken en de aanpasmethode die Rients Visser sr. voor scleralenzen heeft ontwikkeld, wordt de lens met succes toegepast bij diverse oogaandoeningen. Het resultaat is dat de dragers beter kunnen zien, minder pijn hebben of minder last hebben van droge ogen.

Scleralens blauwe achtergrond

Een scleralens

Voordelen scleralenzen

De scleralens rust op de externe sclera (het oogwit) en overkoepelt het hoornvlies. Hierdoor wordt contact met het hoornvlies vermeden. Door de vochtlaag tussen de lens en het oog worden droge en pijnlijke hoornvliezen tijdens het dragen van de scleralens goed bevochtigd. Het gevolg is dat de klachten sterk verminderen en soms verdwijnen, terwijl de conditie van het hoornvlies verbetert. Verder wordt de lens, vanwege zijn grootte en stevigheid, gebruikt door ouderen en door mensen met bewegingsmoeilijkheden, zoals bij reumatische artritis.

Toepassing scleralenzen

Scleralenzen worden regelmatig aangemeten bij mensen met:

Een scleralens bij keratoconus: de groene laag is de vochtlaag tussen het hoornvlies en de lens.

Een scleralens bij keratoconus: de groene laag is de vochtlaag tussen het hoornvlies en de lens.

Expertise scleralenzen

Bij Visser Contactlenzen lopen wij voorop in de ontwikkeling van scleralenzen. Onze oprichter Rients Visser sr. heeft hiermee internationale bekendheid gekregen. Er komen dan ook patiënten uit binnen- en buitenland naar onze scleralenspraktijk. Ook het promotieonderzoek van Simone Visser heeft geleid tot de introductie van een geheel nieuw scleralensontwerp, dat nieuwe mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld patiënten die een hoornvliestransplantatie hebben ondergaan.

Kosten scleralenzen

Scleralenzen worden over het algemeen vergoed door de zorgverzekeraar. Lees hierover meer in Kosten en vergoedingen.